Tijdens het Alternatief Sjöttefees Zitterd is Remco Schans gekroond tot keizer. Remco leverde het bewijs dat niet geschoten in Sittard beslist niet altijd mis is. Nadat Tim Köhlen, koning van Aafsjlaag Zitterd, zijn schot had gelost, was het de beurt aan Remco. Op het moment dat hij wilde aanleggen, maar nog niet had geschoten, blies een windvlaag de inmiddels behoorlijk gehavende vogel van zijn stokje. Volgens de reglementen van het Alternatief Vogelsjeite is de schutter, die de buks in handen heeft op het moment dat de vogel valt, koning of – in dit geval – keizer. Het was vandaag de eerste keer in de historie van het Alternatief Vogelsjeite dat deze regel uit het reglement moest worden toegepast.

Ger Stroek: “Veer van kapel Te Laat Begoosj höbbe genoate en vonge het ein eer om es muzikaal begleider te mochte optreeje bie club Wo-Van”.

2 dagen na het Alternatief Sjöttefees een welgemeend Mea Culpa van de organisatie aan het adres van Aafsjlaag Zitterd, in het bijzonder aan Tim Köhlen, die afgelopen zondag het schutterszilver aan zijn neus voorbij zag gaan, terwijl hij toch echt de laatste schutter was die de piepschuimen vogel raak had geschoten voordat die van zijn stokje ging.

Echter, op het moment dat de vogel viel had Remco Schrans van Club Wo-Van de buks als volgende schutter al in handen. Maar geschoten had hij niet, de wind blies de gehavende vogel van de staak. En volgens een lid van de organisatie was de regel, dat degene die de buks in handen heeft op het moment dat de vogel valt, koning – of in dit geval – keizer is. En dus werd Remco tot zijn eigen verbazing de nieuwe schutterskeizer van Sittard en Tim, tot zijn wellicht nóg grotere verbazing niet.

De regel dat diegene keizer of koning wordt, die de buks in handen heeft op het moment dat de vogel valt, leeft bij velen die al vele jaren aan het Alternatief Schuttersfeest meedoen. Ook bij oud-juryleden.

Maar toen de organisatie er zekerheidshalve nog eens de reglementen op nasloeg bleek dat toch niet (meer?) zo te zijn. In de reglementen staat dat de winnaar degene is die het laatste schot heeft gelost. En dat was dus Tim Köhlen. Reden voor de organisatie om diep door het stof te gaan en alsnog het schutterszilver, de keizersscepter en de wisselbeker aan de juiste persoon te overhandigen.

En zo werd een merkwaardig akkefietje twee dagen na afloop van het Alternatief Vogelsjeite op een ludieke manier in der minne geschikt. “Jammer dat we het momentum van de keizerstitel op de dag zelf hebben gemist, maar uiteindelijk hebben we er allemaal smakelijk om kunnen lachen”, zo stelden de mannen van Aafsjlaag Zitterd.